Left sidebar

Egészségügyi szakdolgozók szakmai felelősségbiztosítása

Ajánlatkérés Kalkulátor

Szakképzettséggel rendelkező egészségügyi dolgozók is köthetnek szakmai felelősségbiztosítást, akár orvos fedezetbevonása nélkül is. Ez a biztosítás olyan káreseményekre nyújt fedezetet, amikor a páciens szakmai hibát feltételezve kártérítési igénnyel lép fel az Egészségügyi szakdolgozóval szemben. 

Kik tartoznak a biztosítható körbe? 
Rengeteg szakma tartozik ide, de a leggyakrabban előforduló szakmai tevékenységek az alábbiak: 
– Gyógymasszőrök 
– Dentál higiéniás szakemberek
– Ápolók 
– Szakasszisztensek 
– Mentőtisztek 
– Mozgóőrök 

Milyen esetben lehet szükség a biztosításra? 
Abban az esetben, ha nem orvos felügyelete mellett végzi a szakmai tevékenységet, az ellátással kapcsolatos kártérítésekért önállóan is felelősséggel tartozik az egészségügyi szakdolgozó. Ilyen eset lehet, ha a szakmai szabályok be nem tartása miatt valaki kártérítési igénnyel lép fel, vagy ha egy beteg az ellátás következtében sérülést, egészségkárosodást, vagy dologi kárt szenved. 

Mire nem vonatkozik a biztosítás? 

Ha a szakmai tevékenységet megfelelő képesítés nélkül végzi valaki, akkor a biztosítási fedezet nem fog téríteni. A szándékos károkozás súlyos gondatlanság szintén nem tartozik a biztosítotti körbe. 

Hogyan történik a szakmai felelősségbiztosítási kárrendezés? Mit tegyünk, ha panasszal él az ügyfél?

Ha egy páciens panasszal él az ellátással kapcsolatosan, haladéktalanul írásban rögzíteni szükséges az összes körülményt és jelezni kell a biztosítónak, hogy olyan információ került tudomásukra, mely káreseményhez vezethet. Ne kezdjünk el tehát magunk védekezni a jogtalannak vélt ügyfélpanasszal szemben, hanem azonnal vonjuk be biztosítónkat, biztosítási alkuszunkat az ügybe. 

A káresemény kapcsán rögzítsük a kezelések időpontját, leírását, és azt, hogy a páciens mikor jelezte első alkalommal kifogását az ellátással kapcsolatosan. A Biztosítói kárrendezés abban az esetben is megkezdődik, ha nem ismerjük el felelősségönket az eset kapcsán, hiszen a szakmai felelősségbiztosítások többsége a jogi védekezéssel kapcsolatos költségek fedezetéül is szolgál. 

Right sidebar