Left sidebar

Önkéntes nyugdíjpénzárt az első lépés

Nyugdíjcélú megtakarításhoz több megoldás is rendelkezésre áll és ezeket legalább részben érdemes kihasználni, annak érdekében, hogy megfelelő életszínvonalat biztosíthassunk magunknak aktív éveinket követően is. 

A leghitelesebb, talán, ha a saját portfoliómat osztom most meg, mert ez szerintem nyilván hatékony:

 • Lakáscélú megtakarítás
  Amikor családalapításra került a sor, nem adtam el legénylakásomat, hanem inkább folytattam a hiteltörlesztés fizetését. A bérleti díj bevétele bőven fedezete a hiteltörlesztést. Az eredmény, pedig egy lakás, mely bérleti díjbevételt termel.
  Ennek a megoldásnak a nehézsége, hogy a nagyobb lakásba költözés nyilván nehezebb a korábbi ingatlan eladása nélkül. De érdemes átgondolni akár a nagyobb mértékű átmeneti hitelvállalást is, ha termelő beruházásba fektetünk.
 • Lakás takarékpénztár ( 30% önálló állami támogatás)
  Mivel van lakáshotelem, számomra ez igen kézenfekvő megoldás. A lejáratkor egyszerűen előtörlesztem a hitelt.
  Mint az előző pontban írtam, a lakáscélú megtakarítással is készülhetünk nyugdíjas éveinkre. Erre pedig jó kezdő lépés lehet LTP számla nyitása, ami jelenleg a legmagasabb hozamot biztosító és teljesen biztonságos megtakarítási forma. A pénztári megtakarítás ugyanis állampapír hátterű megtakarítás, ahol a 10% nagyságrendű hozamot (4 éves megtakarítási időszak esetén), az állami támogatás biztosítja.
 • NYESZ Nyugdíj-előtakarékossági számla ( 20% adójóváírás )
  Ide eseti befizetéseke szoktam küldeni, ha még maradt adójóváírásom az év végén.
  Ez a megtakarítási forma jár a legkisebb költséggel, ellenben csak alapos pénzügyi ismeretekkel rendelkező személyeknek ajánlott, hiszen önállóan kell kezelnünk portfóliónkat. A nyugdíjszámlán keresztül a szolgáltató teljes tőkepiaci befektetési portfólióját elérhetjük.
  Előnye a kedvező költség, a széles portfóliókínálat és a megtakarítási szabadság, azaz , hogy akkor fizetünk, ha akarunk.
 • Önkéntes Nyugdíjpénztár (20% adójóváírás)
  Az esetleges akciókat kihasználva szoktam évente egy nagyobb összeget befizetni.
  Kedvező költségszerkezetű megtakarítás, melyben rögzített kockázatú, vegyes befektetési formák közül választhatnak a tagok. Előnye, hogy alacsony, akár havi 2 000 Ft-os megtakarítási összegtől már megköthetjük  a szerződést, és mérsékletek a működési költségei. Nagy szabadságot ad az egyedi befizetésekre is. Fontos azonban tudni, hogy igazán havi 10 000 Ft megtakarítástól nyújt kedvező megoldást számunkra.
 • Nyugdíjbiztosítás
  Amit biztos, hogy havonta befizetek.
  A termék előnye, hogy többségében erős, menedzselt befektetések vannak a portfólióban, így kedvező tőkepiaci környezetben magasabb hozamot produkálhatnak a kedvezőtlenebb költségszerkezet ellenére is. Mivel a megtakarítások nem fizetését erősen büntetik ezek a termékek, ez pozitív hatással lehet arra, hogy valóban elérjük célunkat az időszak végére. Ráadásul ha nem fizetünk, a biztosító, vagy a szerződést kezelő közvetítő macerálni fog bennünket a díjelmaradás miatt ! 

 

Right sidebar