Left sidebar

Káreseményekről

Néhány érdekes példa, hogy megértsed miért van szükség felelősségbiztosításra, mik a kárrendezés buktatói és milyen tipikus hibák miatt szokta elutasítani a biztosító a kárkifizetést.

 1. Mit kell tenni káreseménykor ?
  – Mielőtt a biztosítóhoz fordulsz konzultálj velünk. Az a tapasztalatunk, hogy ha mi is beszállunk a kárrendezési folyamatba, akkor jóval kedvezőbbek a kárrendezési tapasztalatok.
  – Mindent dokumentálj ! A felelősségbiztosítási kárrendezések alapját mindig a dokumentáció képezi, ezért feltétlenül szükség lesz az ügyféllel kötött megbízásra, a károsult írásos kárigénylésére,a felelősség elismerő nyilatkozatra, és a kár-körülményeket igazoló dokumentumokra is. 
  – Fényképezz és csak a kárenyhítés érdekében változtass az állapoton ! Annak érdekében, hogy a kár nagysága és a kárkörülmény is igazolható legyen a biztosító számára, csak minimális mértékben változtassad a kárhelyszínt. Természetesen a további károk megelőzése érdekében minden ésszerű intézkedés megtehető, ellenben ezekben az esetekben is javasolni szoktuk a részletes fotó dokumentáció készítését.    
 2. Tipikus kárrendezési hibák
  – Figyelj a biztosítási időszakra
  Egy építkezés építés szerelés biztosítási fedezete a tervezett projektidőszakra kerül megkötésre. Abban az esetben, ha elhúzódnak a munkálatok, ezt jelenteni kell a biztosítónak. Ellenkező esetben hiába volt biztosítás az építkezésen, a legveszélyesebb, befejező szakasz nincsen fedezetben.
  – Rossz kármegfogalmazás miatt elhúzódó kárrendezés.
  A kárbejelentés körülményeinek megfogalmazásán nagyon sok múlik. Sokszor egy pontatlan szövegezés miatt, kizárt eseménynek tekintik a biztosítók a kárt és elutasítják a kifizetést. Ebben az esetben már nehéz dolgunk van, hogy jó útra tereljük az ügyet. Érdemes az elején gondolkodni
 3. Kárpéldák– Munkáltatói felelősségbiztosítási káresemény 
  Ügyfelünk irodai alkalmazottja leesett a galéria lépcsőjéről. Sajnos a munkavállaló maradandó károsodást szenvedett.Az esemény munkahelyi balesetnek minősül így az országos egészségbiztosítási pénztár a műtét és a teljes egészségügyi ellátás költségét továbbhárította a munkáltatóra. Ez már Önmagában is milliós nagyságrendű kártérítési kötelezettség. Ezt követően azonban a munkavállaló jogi képviselője is kárigénnyel ( sérelemdíj igény) jelentkezett a vállalkozásnál. Az összes kifizetett kárérték megközelítette a 10 000 000 Ft-ot. 

  Kivitelezői felelősségbiztosítás káresemény szigetelési probléma
  A kivitelező hibájából a pinceszinten több áttörési pont visszaszigetelése is elmaradt. Az épület folyamatosan ázott, vizesedett. A betárolt ingóságok károsodtak. Mivel a megbízó a kivitelező által felkínált javítást elutasította, és vízszigeteléssel foglalkozó vállalkozást bízott meg a hiba javításával, az épület körüli feltárási munkák, a szigetelés javítása és a károsodott vagyontárgyak egyaránt térültek. A kér értéke megközelítette az 5 000 000 Ft-ot.

  Könyvelői felelősségbiztosítási káresemény
  – Építés-szerelés biztosítási káresemény (CAR)

  – Orvosszakmai felelősségbiztosítási káresemény
  Az egyik leggyakrabban indított kártérítési igény. Csak néhány példa, hogy milyen igényekkel találkoztunk már: Gyulladás matti elhúzódó gyógyulás és rehabilitáció miatti kárigény, orvosi szakmai hibának vélt mozgás-tartomány beszűkülés kárigénye, műtéti hiba miatti haláleset, Fogászati komplikáció miatti kártérítési igény stb.  

Right sidebar